5 Aug 2012

Nu te speria! Părul de pisică nu e periculos

Nu te speria! Părul de pisică nu e periculos

Dacă animalul e vaccinat şi deparazitat, nu va transmite nicio boală

Părul, indiferent de natura lui, nu rămâne în gât, ci este eliminat în mod natural

Atâta timp cât animalul nu e bolnav, este vaccinat şi deparazitat, părul lui nu e cu nimic mai periculos decât al omului. Ideea că, dacă îl înghiţi, ţi se lipeşte de gât sau de alte organe şi te îmbolnăveşti, este doar un mit, spune medicul veterinar Daniel Lescai.
Oare te-ai gândit vreodată că un om pierde, în mod natural, circa 100 de fire de păr pe zi? Că, aşa cum există riscul să înghiţi păr de animal, la fel de bine îţi poţi înghiţi propriul păr?!

În cele mai multe cazuri nu se întâmplă nimic. Părul, indiferent de natura lui, nu rămâne în gât, ci este eliminat în mod natural, aflăm de pe site-ul doctorului Daniel Lescai, www.doctor-vet.ro.
„Există doar o fărâmă de adevăr în această poveste. În anumite condiţii, un câine sau o pisică ar putea fi bolnavi după ce au mâncat carne de măcelărie infestată cu chisti hidatici. În corpul lor, se transformă în parazitul Echinococcus, care este eliminat prin fecale, dar se poate depune şi pe firele de păr. Totuşi, poţi lua mult mai uşor această boală de la un animal bolnav până să ajungi să înghiţi propriu-zis respectivul fir de păr infestat”, mărturiseşte Daniel Lescai.

Animalele trebuie vaccinate şi deparazitate de mici

Boala care s-ar transmite omului, în acest caz, se numeşte hidatidoză şi constă în formarea unor chisturi pe organele interne. Poate determina probleme de vedere, de concentrare, tremurături (în caz că se formează pe creier), tuse (dacă se formează pe plămâni), jenă abdominală, digestie proastă sau senzaţie de vomă (când se formează pe ficat).

Boala nu se instalează imediat de la contactarea virusului, ci după luni, chiar ani de zile. Se poate depista în urma analizelor de sânge, a radiografiilor sau ecografiilor. Cele mai multe cazuri se întâlnesc în mediul rural, unde animalele au mai uşor acces la carnea crudă de oi sau de vaci.Sursa: Click
Un comentariu
Beatrice Nedelcu 5 august 2012 la 11:04 am

Echinococcus este un parazit nici decum un virus. Iar evolutia lui este destul de rapida nici decum nu dureaza ani de zile. Daca citati un medic veterinar macar scrieti un articol corect 100%.

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.