16 Dec 2009

Motanul Garfield se lansează în muzică

garfieldDupă ce a trecut de pe micul pe marele ecran, s-a „distrat” în jocurile video sau pe siturile de Internet, pisoiul sarcastic debutează, „live”, într-un musical.

Motanul Garfield, în „vârstă” de 31 de ani, a revenit în România în luna noiembrie, pe Boomerang, un post de televiziune dedicat copiilor. Jim Davis, „părintele” celui mai leneş şi mai şmecher dintre motanii din desenele animate, povesteşte cum s-a „născut” acest personaj şi cum reuşeşte el, întotdeauna, să iasă „basma curată” din toate năzdrăvăniile pe care le face.

EVZ: Care este povestea lui Garfield, cum s-a născut?
Jim Davis: Mi-am dorit să fiu desenator încă din şcoala generală. Am absolvit liceul, am urmat în facultate cursuri de business, dar visul de a fi desenator nu s-a stins. După facultate, am acceptat un post la o agenţie de publicitate pentru ca în scurt timp să fac primul meu mare pas: am devenit asistentul desenatorului Tom Ryan („responsabil” pentru benzile desenate Tumbleweeds). Munca alături de Tom m-a disciplinat şi m-a învăţat ce înseamnă de fapt să fii autor de benzi desenate cu normă întreagă. Prima mea încercare de a produce propria mea bandă desenată s-a numit „Gnorm Gnat” şi avea la bază lumea gândacilor. Am încercat de nenumărate ori să-l introduc pe Gnorm în „circuitul” benzilor desenate. Să-l aduc zilnic în atenţia lumii întregi. După multe încercări, editorului unei reviste de benzi desenate, căruia i se facuse milă de mine, mi-a spus: „Ai talent, iar glumele sunt amuzante. Dar gândaci? Cine se poate raporta la un gândac?”. Aşa se face că am dat pagină după pagină în revistele de benzi desenate, în încercarea de a înţelege ce se caută. Am aflat că foarte multe dintre desenele animate de succe erau despre câini: Snoopy, Marmaduke, Belvedere…dar nici o pisică! Aşa că am început să jonglez cu desene cu pisici, ajungând în final la varianta de pisică pe care o ştiam din copilărie: dezinteresată, distantă şi totuşi, deţinând mereu controlul.

De ce aţi ales să-i creaţi motanului un personaj de „joacă” tocmai câine? Apropo, ce rasă este şi de ce aţi ales aşa?
Odie este o corcitură…unii spun că ar fi pe jumătate Beagle, dar adevărul e că e mai degrabă un amalgam de rase de câini.

De ce un Garfield leneş, gras, pesimist şi sarcastic?
Aţi întâlnit vreodată o pisică enrgică, pozitivă, sau ambiţioasă ? Serios vorbind, când mă gândesc la Garfield, mă gândesc la o pisică ce are mereu ultimul cuvânt de spus. Are propriul lui scaun şi nimeni n-ar trebui să facă greşeala să stea pe locul lui Garfield. Niciodată. Dintotdeauna am considerat că sarcasmul este extrem de amuzant. Nu-mi place să recunosc, dar îmi vine natural.

De ce a durat aşa mult apariţia lui Garfield pe marele ecran?
De fapt, prima apariţie televizată a lui Garfield a fost în 1982, la doar 4 ani după ce am vândut publicaţiilor banda desenată. Show-ul s-a numit « Here Comes Garfield » şi a fost difuzat la CBS. De atunci, Garfield aproape că nu a încetat niciodată să apară la televizor. Show-ul «Garfield and Friends» a fost difuzat din 1988 până în 1995, iar cele mai noi aventuri ale sale sunt toate cuprinse în « The Garfield Show ».

Care au fost avantajele apariţiei pe ecran?
Unul din cele mai minunate aspecte ale acestui serial e acela că sistemul CGI (Computer Generated Imagery) le permite lui Garfield şi lui Odie să fie plini de viaţă şi rapizi în mişcări, într-un decor realist. Sunt încântat de faptul că tehnologia face lumile imaginate de noi să pară reale.

Ce face Jim Davis acum, ce benzi mai desenează?
Fac câte ceva din fiecare. Încă scriu textul benzilor desenate, dar am asistenţi care mă ajută cu cernelurile şi culorile. Proiectul cu care mă distrez acum este un muzical. Chiar în acest timp scriu două acte. «Garfield Live: The Musical» va avea premiera toamna viitoare în Statele Unite.

Ce planuri mai aveţi pentru cele două personaje, Garfield şi Odie? Vreţi ca ele să evolueze, să schimbaţi ceva la caracterul lor?
Lucrăm mereu la jocuri video noi şi la jocuri pentru Internet (www.garfield.com). Iubesc tehnologia, de fapt mă văd ca pe un fel de dependent de tehnologie. Îmi place la nebunie tot ce înseamnă această realitate complementară, în care sper ca Garfield şi Odie să se regăsească, deoarece li se potriveşte !

31 de ani de când personajul animat Garfield a luat naştere. Cum aţi sărbătorit?
La aniversările mari, cum ar fi 25 sau 30 de nai, echipa se reuneşte pentru o zi de distracţie. De obicei organizăm şi un turneu de golf şi – desigur – avem foarte mult tort !
De ce credeţi că are Garfield atâta succes?
Traiul bun şi curat. Lăsând gluma la o parte, secretul succesului lui Garfield stă în faptul că el e motan şi scapă basma curată din orice situaţie !

IMPERIUL GARFIELD

Peste 200 de milioane de fani ai pisoiului amator de lasagna

Garfield s-a nascut pe 19 iunie 1978, creat de Jim Davis. Leneş, cinic, un motan care iubeşte lasagna şi cafeaua, ţşi etstează tehnicile de manipulare mai ales pe proprietarul lui, Jon Arbuckle, şi pe Odie, câinele dulce dar naiv cu care împarte casa. Garfield s-a născut într-un serial de benzi desentate, preluat în 41 de ziare americane, însă a avut parte de cea mai rapidă creştere.

Astăzi benzile apar în peste 2400 de ziare din întreaga lume şi sunt citite, zilnic, de peste 200 milioane de oameni. Show-ul tv „Garfield &Friends” a apărut la CBS TV în 1988 şi a durat până în 1995, bucurându-se de o mare popularitate. Imperiul Garfield se întinde în 111 de ţări şi cuprinde un popular site web, www.garfield.com. În iunie 2004 a fost lansat „Garfield – The movie”, produs de 20th Century Fox.

Regia a fost semnată de Peter Hewitt iar printre protagonişti s-au numărat Jennifer Love Hewitt, Breckin Meyer şi Bill Murray (vocea motanului). Continuarea filmului „Garfield” se numeşte „Garfield’s A Tail of Two Kitties” şi a apărut în iunie 2006, în regia lui Tim Hill şi având aceeaşi protagonişti.

Garfield and Friends – Quickie – The Contest:

Garfield Quickie – True Gourmet:


Garfield Quickie – Everything’s Normal:Sursa: Evenimentul Zilei

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.