15 Noi 2011

Cum să ai grija de puii de pisică abandonaţi

Fiind confruntat cu o astfel de situaţie, am fost nevoit să mă documentez la rândul meu, neavând nicio cunoştiinţă anterioară privind acest aspect. Aşadar, am decis să împărtăşesc ce am învăţat, sperând ca acest lucru să fie util şi altor persoane. La început am sunat la adăposturi de animale şi m-am interesat la pet shop-uri şi veterinari dacă îi pot da spre îngrijire. Din păcate, nu am găsit. Aşadar, am decis să îi cresc eu. Nu a fost foarte greu, însă necesită timp şi asumarea unei responsabilităţi.

Introducere
Puii de pisică nu trebuie luaţi de lângâ mamă înainte de 5-6 săptămâni, dacă e posibil. Cu cât mama are mai mult timp să îi hrănească, cu atât mai bine deoarece puii au nevoie de laptele mamei pentru nutriţie şi pentru a-şi dezvolta anticorpi.

Pentru început poţi încerca să le găseşti puilor o mamă adoptivă. Încearcă la crescători, veterinari, adăposturi sau posesori de pisici. Spre deosebire de alte animale, pisicile vor hrăni adesea pui care nu le aparţin.

Adăpost
Pentru a fi feriţi de frig şi curent, puii de pisică pot fi ţinuţi într-o cutie. În cutie se pot pune sticle cu apă caldă (de la robinet) şi pături, haine vechi sau prosoape. Ideal ar fi să fie ţinuţi la o temperatură între 31 şi 33 grade celsius.

Mâncare
Eu am folosit următoarea formulă de lapte:
Lapte de vacă (3,5% grăsime) 200 ml
Gălbenuş de ou 40 g
Ulei de porumb (sau de soia) 25 g
Brânză slabă (fără sare) 200 g

Preparare: se amestecă într-un vas la foc mic până la omogenizare

Laptele preparat astfel se alterează după 24 de ore, aşadar trebuie preparat proaspăt zilnic şi ţinut în frigider. Ca să nu se facă risipă: într-un ibric se pune în jur de 2 degete de lapte, cantitatea aproximativ egală de brânză, jumătate de gălbenuş şi o linguriţă de ulei. Formula pregătită trebuie încălzită la temperatura corpului înainte de hrănire, în rest ţinută în frigider.

În funcţie de buget, există şi lapte pentru pisicuţe la veterinar însă e destul de scump pentru cantitatea oferită.

Pentru hrănirea puilor se pot folosi, de preferabil, biberoane (se găsesc la veterinar) sau seringi. Se procedează astfel: aşează puiul cu burta pe un prosop sau orice material de care se poate agăţa. Deschide-i gura cu vârful degetului şi pune-i biberonul sau seringa între fălci. Pentru a evita pătrunderea aerului în stomac, ţine recipientul sau seringa la un unghi de 45 de grade, trăgând uşor pentru a promova un supt riguros.

Un pui de pisică are nevoie de aproximativ ( 0.25 x greutatea corpului ) de formulă de lapte. Eu le dădeam să mănânce până refuzau şi nu a fost nicio problemă. Nu îi forţaţi să mănânce, acest lucru le va cauza diaree.

De câte ori trebuie hrăniţi pe zi e determinat de cât timp au.
Săptămâna 1: 6 ori / zi
Săptămâna 2: 4 ori / zi
Săptămânile 3-5: 3 ori / zi

Scaun şi urină
Pentru a-şi face treburile, pui de pisică trebuie masaţi uşor în zona abdomenului, zona organelor genitale şi anusului cu un tampon de vată sau o faşă înmuiată în apă caldă.

Păduchi
Pui de pisică abadonaţi trebuie curăţaţi de păduchi cât de repede posibil. Păduchii cauzează anemie şi sunt purtători de paraziţi intestinali. Veterinarii dispun de spray-uri şi de praf împotriva păduchilor, însă o deparazitare externă preliminară poate fi facută cu mână, verificând uşor blăniţa cu degetele.

Înţărcare
Dacă e necesar, se poate începe înţărcarea puilor la 4 săptămâni. Începe prin a-i hrăni formula de lapte dintr-un bol, apoi, treptat, se poate introduce şi mâncare solidă (cărniţă pentru pisicuţe).

Afecţiune
Când îi hrăniţi şi curăţaţi, cu un tampon sau o faşă curată cu apă călduţă, curăţaţii uşor pe toată blaniţa, simulând cum mama i-ar curăţă cu limba. Acest lucru, pe lângă ca îi păstreză curaţi şi sănătoşi, le dă un sentiment de afecţiune şi bunăstare, contribuind la dezvoltarea lor intelectuală, pe lângă cea fizică.

Lădiţa cu nisip
La 4 săptămâni, puii de pisică pot fi învăţaţi la lădiţă. După fiecare masă, puiul de pisică se pune în lădiţă şi luându-i lăbuţa în mână “zgâriaţi” nisipul cu ea. De obicei, se prind repede.

Vârsta
Cordonul ombilical încă ataşat: 3 zile sau mai puţin
Ochii: Încep să se deschidă la 7-8 zile şi, în mod normal, ar trebui să fie deschişi complet în ziua 10.
Urechi: Încep să le stea în sus la 3 ½ săptămâni
Mobilitate: Sunt instabili pe picioare până la vârsta de 4 săptămâni, iar pe 5-6 săptămâni pot deja să alerge.

Deparazitare
La 2, respectiv 5 săptămâni, puii de pisică se duc la deparazitare internă. Până la 2 săptămâni puii pot fi duşi la deparazitare externă dacă se consideră necesar acest lucru. Bineînţeles, o vizită cât de repede cu putinţă la veterinar e recomandată. La 6 săptămâni pisicii pot fi vaccinaţi şi li se întocmeşte carnetul de sănătate.

Adopţie
Dacă puii de pisică mănâncă singuri, poţi fi daţi spre adopţie la pet-shop-uri sau la doritori. Interesaţi-vă la pet-shop-urile din oraşul dvs. www.adoptiipisici.ro şi www.protectiaanimalelor.org sunt website-uri pe care puteţi găsi mai multe informaţii.

Cuvânt final
A avea grijă de un pui de pisică poate fi dificil chiar şi atunci când „părintele” adoptiv îşi dă toată silinţa. Dacă puiul moare, nu e loc de căutat vină sau regrete. În cazul meu, au murit 2 din cei 4 pe care i-am găsit iniţial.
Oricum, o asemenea situaţie este o provocare, însă aduce multe satisfacţii pentru că poţi să vezi pisicuţii crescând cu ochii.

Surse
http://www.arubakitten.org/?page_id=288
http://www.feralcat.com/raising.html
Dr. Borka Levente ( http://www.veterinar-mures.ro )

Acest ghid poate fi gasit si pe: http://www.protectiaanimalelor.org/pisiciabandonati/Sursa: Adoptiipisici.ro
3 comentarii

eu am folosit lapte praf Lactovit sau Vitalact sau Humana – preparat mai consistent. Am inteles ca cel mai bun ar fi acela de la Royal Canin – lapte praf in cutii mari – insa e foarte scump. Pisoiasii si cateii crescuti cu Lactovit / Vitalact – nu au avut probleme.

Am gasit de curand o pisicuta! Nu mi-am imaginat vreodata ca as putea iubi o pisicuta atat de mult!E neagra neagra si cu o cravata alba! O cheama Tulsi (Busuioc in limba hindi).

Buna,

si al meu a murit, primul meu pisic adoptat,recunosc ca nu imi plac pisicile dar nu am putut sa il aud cu plangea de foame si frig afara, am regrete ca nu am urmat sfaturile, mai ales cel cu caldura, a murit practic de frig(a zis veterinarul ca a intrat in soc hipotermic si ii trebuie urgent caldura), desii era tot timpul invelit, il iubeam enorm, nu avea nici ochi dar cand il luam in mana se calma si incepea chiar sa toarca si sa maseze cu labuta, am enorme regrete ca nu am considerat caldura un factor important, in ziua in care a murit a facut chiar si prilul lui cacut, imi curg lacrimi cand ma gandesc la el, acum caut sa mai dau o sansa altui puiut abandonat, sper sa gasescu unul. Am luat o lampa cu clema ca sa o pot agata de cutiuta ca sa poata avea caldura mereu. Sunt sigur ca de data asta nu am sa dau gres.

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.