20 Aug 2010

Ce-şi mai cumpără românii: pisici „extraterestre“ cu chip de elf, la 1.000 de euro, sau mâţe bengaleze.

A început să se vândă şi la noi „pisica-spiriduş” din rasa Devon Rex, o ciudăţenie cu urechi nefiresc de mari, comportament de căţel şi preţ foarte mare. Cea care a adus rasa în România este o studentă din Bucureşti, care şi-a transformat apartamentul în crescătorie. Lângă Baia Mare, în crescătoria lui Florin Lazăr, se vând şi pisici bengaleze, una dintre rasele cele mai scumpe din lume. A vândut deja patru şi acum aşteaptă următorii pui

Toată lumea se miră de pisica asta: are nişte urechi largi şi lungi, ca de iepure, când e fericită dă din coadă, exact ca un căţel, ba chiar, dacă îi comanzi „aport”, vine supusă la picioarele tale cu mingea în bot. În plus, se gudură, toată ziua ţi se cocoaţă în poală şi ţopăie, ca şi cum s-ar fi născut din căţei, nu din pisici.

De aia, vecinilor nu li s-a mai părut ciudat când tânăra Georgiana Dorin a ieşit la plimbare cu mâţa… în lesă.

Studenta este cea care a adus în România raritatea asta de animale, din rasa Devon Rex. Şi-a făcut o mică crescătorie chiar în apartamentul unde locuieşte. Acolo ţine patru pui şi pe părinţii lor: pe motanul Cimon adus din Letonia şi pe nevasta lui, frumoasa Habibi din Polonia. Cimon mănâncă la aceeaşi masă cu stăpânii şi, când se aşază să doarmă, o face mereu în poziţie de om, căci altfel nu doarme bine.

„Deşi rasa a fost creată dintr-o singură pisică, astăzi. Devonii au toate culorile pisiceşti posibile. Pentru ei, nu există străini. De fapt, sunt invitaţii lor şi Devonii vor fi cu siguranţă gazde minunate: le vor arăta casa, vor discuta cu ei şi, normal, îi vor pupa înainte să plece”, spune Georgiana.

Preţul unui asemenea animal pleacă de la 600 de euro şi poate ajunge chiar şi la 1.000 de euro. Dacă are genă foarte bună şi se mai trage şi din părinţi campioni, ajungi să îl cumperi şi la preţ dublu. Cu cât părinţii sau bunicii au fost mai de soi sau plimbaţi pe la cât mai multe expoziţii, cu atât creşte şi tariful.

600 de euro un pui de trei luni din rasa Devon Rex

„Am avut un client care îşi dorea un Devon Rex de foarte mult timp, era înnebunit după asemenea pisică, se documentase temeinic, ştia tot ce trebuie despre rasă. Dar în plus, acum şi-o dorea pentru că avea fetiţă de patru ani şi căuta un animal care nu lasă păr. Or, se ştie, Devonii lasă foarte puţin păr şi sunt excelenţi pentru persoanele cu alergii. A comandat-o la noi şi a durat trei luni până am reuşit să i-o aduc, din Rusia. I-am găsit un puiuţ foarte mic, de câteva luni de zile numai. l-am vândut-o cu 600 de euro, preţul minim pentru asemenea rasă. Este neagră cu ochii galbeni, exact ca un drac. Vă imaginaţi cum arată noaptea prin casă”, zice Mihaela Rolea, managerul unui magazin online de animale.

„După ce am adus-o, cât timp a stat la mine, până să i-o dau clientului, mi-am dat seama că, deşi arată foarte ciudat cu urechile acelea lungi, este o rasă extrem de inteligentă şi foarte curajoasă: n-are nici o treabă ea, s-a jucat cu câinii ca şi cum ar fi fost una de-a lor. Este genul acela de pisică de guler, care îţi stă liniştită pe gât”, adaugă ea.
Pentru românii bogaţi care-şi doresc animale scumpe, criza nici nu există. Mihaelei i se comandă în continuare tot felul de căţei-accesoriu mici, cât mai mici, să încapă în poşetă. Cu cât e mai mic, cu atât preţul devine mai piperat. Ideea este să poţi afişa animalul peste tot cu tine, chiar şi în avion sau la hotel, ca pe orice bijuterie, mai ales că, ţinut în poşetă, ţi se permite oriunde accesul cu el.

Cea mai scumpă pisică din lume, o bengaleză de 42.000 de dolari

Cea mai scumpă pisică din lume se vinde acum şi în România. Este rasa bengaleză, iar recordul de preţ l-a atins o femeie din Londra, care a plătit 42.000 de dolari pentru o astfel de pisică-leopard, uşor sălbatică. A cumpărat-o din crescătoria lordului Esmond Gay şi a cântărit la preţ până şi mărimea sau rotunjimea fiecărei pete de pe blană. În mod obişnuit, însă, o asemenea pisică se vinde în lume de zece sau de douăsprezece ori mai ieftin.

În crescătoria din Nistru, de lângă Baia Mare, micul afacerist Florin Lazăr creşte bengaleze mai mult de drag, căci cheltuiala cu expoziţiile şi întreţinerea lor nu prea şi-o scoate.

Are câteva, toate premiate pe la expoziţii în ţară şi în afară. Îşi finanţează crescătoria cu ce câştigă din exportul fructelor de pădure. Până acum a vândut patru pui, cu 600 de euro unul. Iar acum va merge în Austria, să împerecheze una dintre pisicuţe cu un motan sosit tocmai din Canada, aceeaşi rasă, dar linii de sânge diferite.

„La vânzare, puii au pedigree, microcip, paşaport, vaccin şi sunt neapărat castraţi, ca să protejăm rasa. Şi pentru a nu se împerechea pe urmă cu cine ştie ce pisoi maidanez şi să se spună apoi că au apărut bengalezele pe garduri. Crescătorii de pisici bengaleze sunt foarte puţine chiar şi în lume, mai sunt unele prin Austria, Germania sau Bulgaria. Primele exemplare le-am cumpărat din Austria, femelă şi mascul, cu 1.500 de euro fiecare. Acum mai am încă două pisici pentru care am aşteptat un an întreg. În acest moment nu mai avem pui, dar peste câteva luni vor apărea. Pentru siguranţa lor, nu se vând mai mici de trei luni. Cum avem o altă sursă de venit, noi nu privim crescătoria chiar ca o afacere, ci încercăm să îmbunătăţim rasa”, ne-a spus Florin Lazăr.

1.000 de euro, ca să te sperie Sphynx-ul fără păr prin casă

În topul celor mai scumpe pisici din lume mai intră şi cea din rasa Ashera, ca un adevărat leopard, dar în miniatură. Costă de la 22.000 de dolari în sus, dar ca să o ai, trebuie să aştepţi cam un an de zile. A fost obţinută încrucişându-se leopardul asiatic cu servalul african şi cu pisica domestică. În top mai intră pisica Sphynx sau Orientala fără păr, care poate speria de-a binelea pe cineva mai slab de inimă. N-are pic de blană, ci numai piele creaţă, iar urechile sunt foarte mari.

Lipsa blănii o face foarte vulnerabilă, aşa că excentricii care-şi iau aşa ceva trebuie să o îmbrace iarna şi să o ţină într-o igienă perfectă. Ajuns direct pe piele, praful o poate irita foarte rău. O Sphynx mai ieftină costă între 800 şi 1.000 de euro. Mai scumpă este mâţa Savanah (4.000-10.000 de dolari), care a rezultat din împerecherea pisicii domestice cu servalul african.

Dar pisici din astfel de rase se găsesc destul de rar prin casele românilor bogaţi. Crescătorii nu sunt, iar cei care au vreun exemplar mai excentric din cele de mai sus, de regulă, şi-l comandă din străinătate.Sursa: Gandul

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.