6 Ian 2010

“Bere” şi „pisică”, printre primele cuvinte ale copiilor

Rasa Birmaneza

Rasa Birmaneza

Printre cele mai ciudate prime cuvinte rostite de copiii din Marea Britanie se numără „beer” (bere) şi „cat” (pisică), potrivit unui sondaj naţional recent, notează The Telegraph.

Pe primul loc în topul celor mai frecvente prime cuvinte s-a situat “Dadda”, urmat de „mamma”, conform studiului care a evidenţiat că 95 la sută dintre părinţi îşi amintesc momentul în care copiii lor au vorbit întâia dată. Cei mai mulţi dintre micuţi încep să vorbească după aproximativ 10 – 11 luni de la naştere.

Studiul a mai reflectat că unul din şase copii se confruntă cu dificultăţi atunci când trebuie să înveţe să vorbească, băieţii fiind mai predispuşi decât fetele. Astfel, s-a observat că 22 la sută dintre băieţi şi 13 la sută dintre fete au probleme de a vorbi şi de a înţelege cuvintele rostite în jurul lor, potrivit rezultatelor sondajului la care au participat 1.015 părinţi din Marea Britanie. Cercetarea a mai scos la iveală că 60 la sută dintre părinţi consideră că abilitatea de a vorbi, a asculta şi a înţelege este cea mai importantă dintre cele pe care copiii trebuie să şi le dezvolte în primii ani de viaţă, urmată de interacţionarea cu cei din jur (26 la sută), abilitatea de a citi (11 la sută), de a lucra cu numerele (2 la sută) şi de a scrie (1 la sută).




“Abilitatea noastră de a comunica este fundamentală, iar pe ea se bazează toate celelalte aspecte ale vieţii. Abilitatea de a vorbi este una dintre cele mai importante, pe care un copil din secolul al XXI-lea trebuie să o stăpânească excelent. Cu toate acestea, ponderea copiilor care au dificultăţi în a vorbi şi a înţelege ce se spune în jur este foarte mare, în special în rândul băieţilor. Este esenţial ca aceştia să primească ajutorul unor specialiştii cât mai repede posibil”, a precizat Jean Gross, prima campioană din domeniul comunicării din Anglia.

Sondajul a mai evidenţiat că mulţi dintre părinţi încearcă să îmbunătăţească abilităţile de comunicare ale copiilor răsfoind cărţi ilustrate împreună cu aceştia, spunându-le poveşti, implicându-se în jocuri ce presupun formarea de cuvinte sau cântând. De asemenea, s-a mai descoperit că 34 la sută dintre fete şi 27 la sută dintre băieţi au vorbit pentru prima dată înainte de a împlini 9 luni, comparativ cu 4 la sută care nu au rostit nici un cuvânt până la vârsta de 3 ani. Termenul „dadda” a fost menţionat de 15 la sută dintre părinţii participanţi la cercetare, în timp ce „mamma” a fost amintit de numai 10 la sută dintre respondenţi. În plus, 2 la sută dintre părinţi au mărturisit că micuţii lor au rostit pentru prima dată cuvântul „cat” (pisică).

Sondajul s-a desfăşurat în perioada 15 – 18 decembrie 2009, pe un eşantion format din 1.015 părinţi din Marea Britanie, ce au copii cu vârstele cuprinse între 1 şi 7 ani.



Sursa: Evenimentul

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.